Stříbrné Hory


Lokalita:
Rýmařov-Jeseníky
Kapacita:
27 osob

Zobrazit dostupnost

Rezervace >


Popis

Základnu ve Stříbrných Horách - v podhůří Jeseníku jsme zakoupili v roce 2013. V letech 2014-2015 probíhala kompletní rekonstrukce hlavní budovy.

Adresa základny

Stříbrné Hory 26
793 44 Horní Město

Popis cesty

K chalupě ve Stříbrných Horách se dá dostat v zásadě ze 2 stran:

a) od hlavní silnice č. 11 (Ostrava - Šumperk - Hradec Králové), a to z obce Janovice cca  3,3  km po vedlejší komunikaci (po cyklotrase  6143) od zastávky bus  Rýmařov, Janovice, zámek. Z této strany se chalupa nachází po levé straně silnice.

https://chalupy.a-tom.cz/sites/default/files/styles/thumbnail-bez-oriznuti_vlevo/public/images/cesta1_0.jpg?itok=AVsdFqB3

b) z obce Skály (leží na trase Rýmařov - Horní Město; silnice č. 370) pokračovat po vedlejší komunikaci - cyklotrase 6143, která směřuje vpravo od výše zmíněné silnice cca 1,8  km; od zastávky bus, Horní Město, Skály, rest. Z této strany se chalupa nachází po pravé straně silnice.

https://chalupy.a-tom.cz/sites/default/files/styles/thumbnail-bez-oriznuti_vlevo/public/images/cesta2_0.jpg?itok=JR0GxEsz

Cca 600 m od chalupy je zastávka busu Horní Město, Stříbrné Hory, točna, kde ovšem nestaví autobusy, které by jely přímo do Rýmařova (je třeba přestupovat v Horním Městě či Skalách - bus výhradně v pracovní dny).

Chalupa stojí osamoceně u silnice, má světle béžovou barvu s cihlově červenou podezdívkou.

Doprava o víkendech je do Stříbrných Hor mizivá, proto můžete využít na sjednání autobusu kontakt u společnosti Arriva (je zapotřebí domluvit předem 2-3 dny), kdy jistě stojí nějaký bus v okolí, který na linku teprve vyjede.

Kontakt: pavla.belobradova@arriva.cz, dispečer tel. 724 046 908

Upozornění pro zimní měsíce

V Rýmařově může být odbočka na Horní Město správou silnic přeškrtnutá. Je to matoucí, ale podle místních je to jen pro kalamitní sněhové situace. Přeškrtnutí nedbejte, pokud není sněhová kalamita, k chalupě projedete.

Obsazování

Chalupu obsazuje ústředí v Roztokách:

Denisa Stanislavová
tel.: 220 910 314 (Po - Pá od 8:00 do 14:00)
mail: chalupy@a-tom.cz

Správce

Michal Pavlík
mobil: 605 884 343
mail: mpavlik22@seznam.cz

Nástup na základnu prosím oznamte správci vždy včas a uveďte předpokládaný příjezd, který dodržujte.

Kapacita

Celkem pro 27 osob. 19 míst na postelích v pěti pokojích + 8 míst na matracích v podkroví. Tuto kapacitu prosím striktně dodržujte, více než 27 osob neubytujeme!

Ostatní praktické informace

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně objektu se prosím obraťte na správce pana Pavlíka, tel: 605 884 343.

Ubytovaní plně odpovídají za škody způsobené na majetku asociace a jsou povinni tyto škody po dohodě s majitelem základny uhradit. Režijní náklady, které ústředí vynaloží na zajišťování opravy či shánění řemeslníků, budou k ceně za rozbité vybavení připočteny.

Upozorňujeme, že v této základně jsou součástí vybavení zrestaurovaná a funkční světla a některé kusy nábytku. Tyto věci se již nevyrábějí nebo jsou obtížně sehnatelné. Pokud budou během vašeho pobytu zničeny, budeme požadovat náhradu škody v plné výši nebo zakoupení nových.

Nezapomeňte si pro pobyt v chalupě přivézt i prostředky první pomoci, chalupa jimi není vybavena. Dále vlastní spacáky (při delších pobytech doporučujeme i prostěradlo), přezutí, utěrku a toaletní papír.

Rezervujte si prosím před odjezdem dostatek času na závěrečný úklid objektu. Návštěvníky velmi naléhavě žádáme, aby si veškerý svůj odpad ze základny odvezli.

Při úklidu věnujte zvýšenou pozornost dezinfekci veškerých prostor, které jste užívali. Dezinfekce bude na chatě k dispozici.

Prosíme všechny ubytované o dodržování nočního klidu, nerušte prosím v žádném případě sousedy v okolí!

Komplikace při silných mrazech

Vážení hosté, upozorňujeme na nepříjemnou situaci, která na chalupě v zimních měsících může vzniknout a kterou my bohužel nedokážeme ovlivnit.

Dvě zimy za sebou (2017 a 2018) se při opravdu silných mrazech (-20°C) stalo, že zamrzla voda ve vodovodním řadu. Po této zkušenosti jsme nechali hned první rok naši přípojku odizolovat a zahloubit. Během druhé zimy se ale situace opakovala na přípojce, která podle nás patří VaK Bruntál, tedy mimo náš pozemek. S tuto společností v současné době (březen 2018) jednáme o nápravě, zaručit výsledek ale 100% nemůžeme.

Pokud tato situace někdy v budoucnu nastane, ubytovaným nabízíme slevu. Vodu je možné brát ze zdejší studánky, od chalupy vzdálené cca 15 m, barely a kýble nachystané máme.

Víkend bez vody se přežít dá, s týdenním pobytem je to již horší.

Od pobytu vás ale tímto rozhodně neodrazujeme, v zimě 2018 se to stalo pouze poslední únorový týden při opravdu třeskutých mrazech.

Děkujeme za pochopení.

Upozornění

Vážení hosté,

pokud jste členy Asociace TOM či spřátelených spolků (LLM, KČT, skauti) a objednáváte pobyt na našich základnách i pro přátele, kteří členství ve spolcích nemají, sleva za ubytování se vztahuje pouze na vás, ne na celou skupinu.

Ve vyúčtovacím formuláři je možné vypsat po dnech, kdo byl na základně ubytován (zda člen či nečlen).

Domníváme se, že ceny na našich chalupách jsou příznivé i pro nečleny spolku a není fér slevy zneužívat.

Členství ubytovaných hostů budeme na ústředí ve spolupráci se správci namátkově kontrolovat.

Děkujeme za solidní jednání.

Do rezervačního formuláře byla přidána nová funkce

Pokud chcete, můžete zaškrtnout políčko, že souhlasíte se zveřejněním vašeho jména v přehledu obsazenosti. Ostatním uživatelům se tedy objeví vaše jméno s proklikem na mailovou adresu.
Kontakt lze využít pro domluvu na společný autobus (jeden oddíl přiveze, druhý oddíl odveze) nebo na domluvu, že si na chalupě chcete nechat o hodinku déle bagáž a jít ještě před odjezdem na procházku atd.
Rozhodnutí, zda kontakt na sebe zveřejníte, je čistě dobrovolné, nenajdete ho tedy automaticky u všech rezervací.

 

 

 

Ceník

U dlouhodobých rezervací negarantujeme stávající cenu za pronájem. Důvodem je zdražování všech možných vstupů, od nákladů za naftu pro správce, po drobný spotřební a úklidový materiál a investice na opravy objektů. Může se proto stát, že se cena u rezervací provedených např. 1 rok dopředu meziročně mírně zvýší o 10 či 20 Kč. Přijměte to prosím s pochopením.

Cena pro tomíky činí 80 Kč, pro LLM, KČT a skauty 100 Kč a pro ostatní 120 Kč. Cena za elektřinu je 5 Kč/kWh.

Cena pro dospělé i děti je jednotná, slevy dětem neposkytujeme.

Je stanoven minimální paušál 800 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT, skauty a ostatní je 900 Kč + energie.

Vánoční a silvestrovská sazba je dvojnásobná (od 23.12. do 2.1.). Dvojnásobná cena se počítá ze základní (tedy nejvyšší) částky a z té se odečítá sleva pro jednotlivé organizace. 

Opište si prosím počáteční a konečný stav elektroměru, ten pak vyplňte do vyúčtovacího formuláře, který vám po skončení pobytu přijde mailem.

Platba: platba za pobyt probíhá po skončení pobytu. Do mailu vám dorazí vyúčtovací formulář, který vyplníte a odešlete mailem. Na jeho základě vám dorazí taktéž mailem faktura, kterou platíte převodem na účet. Pokud platíte zálohu, zálohová faktura vám taktéž dorazí do mailu.

Storno

Pobyty do pěti dnů (víkendové a prodloužené):

Odhlášení pobytu více jak 14 dnů předem - zdarma

Odhlášení pobytu 7-14 dnů předem - 400 Kč

Odhlášení pobytu méně jak 7 dnů předem - 600 Kč

Týdenní a delší pobyty:

Odhlášení pobytu více jak 21 dnů předem - zdarma

Odhlášení pobytu 7-14 dnů předem - 600 Kč

Odhlášení méně jak 7 dnů předem - 1000 Kč

Záloha

Pro členy A-TOM - 500 Kč na týdenní pobyt, 1000 Kč na pobyt delší než jeden týden
Pro spřátelené organizace - 1000 Kč na týdenní pobyt, 3000 Kč na pobyt delší než jeden týden
Pro ostatní - 50% z ceny na prodloužené víkendy, týdenní a delší pobyty

Vánoční a silvestrovské pobyty:

Záloha ve výši 80% z ceny pobytu, splatná 3 měsíce před pobytem, vratná pouze při odhlášení do měsíce před pobytem.

Pokud si návštěvníci sami zkrátí pobyt a nenahlásí to včas na ústředí tomíků, peníze nevracíme.

 

Vybavení

Typ objektu

Zděná budova.

Ubytování

Celkem pro 27 osob. 19 míst na postelích v pěti pokojích + 8 míst na matracích v podkroví. Tuto kapacitu prosím striktně dodržujte, více než 27 osob neubytujeme!

Jednotlivé pokoje v objektu lze pronajímat i individuálně.

Ve společenské místnosti čeká na návštěvníky překvapení z dílny Zlatých šípů.

Topení

Vytápění ústředním topením.

S případnými technickými problémy či nejasnostmi s topením se obracejte prosím na správce (opravdu ale jen v nejnutnějších případech).

Sociální zařízení

Teplá voda, nové sprchy a toalety.

Kuchyňka

Dobře vybavená kuchyně s nádobím pro 27 osob.

Mapa

Tipy na výlet

V blízkém okolí základny je CHKO Jeseníky, Hrubý a Nízký Jeseník, Přírodní  park  Sovinecko a další - se spoustou zajímavostí, turistikou, cykloturistikou, lyžováním, běžkováním.

Stříbrné Hory, Skály, Horní Město - zde naleznete staré hornické osady se sakrálními památkami.
V Rýmařově najdete městskou památkovou zónu a městské muzeum. Můžete se vydat Vychodilovou stezkou na vycházkový okruh včetně udržované běžkařské trasy až do blízkosti základny.

V blízkosti základny se také nachází Strálek - zřícenina hradu ze 13. století, zámek Janovice (přístupný park a nádvoří) s výrobou turistických známek a zřícenina hradu Rabštejn ze 13. století, kde se nachází oblíbený horolezecký terén (spojení cyklostezkou č. 6261).

Východiskem tras je tzv. Skřítek. Odtud vedou pěší, cyklo a běžkařské trasy na hlavní hřeben Jeseníků.

Navštívit můžete také zříceninu hrádku Rešov nebo Rešovské vodopády - národní přírodní památku na říčce Huntavě.

Pokud chcete vidět nejrozsáhlejší hradní komplex Nízkého Jeseníku, naplánujte si výlet na Sovinec.

Zimní tipy na program v okolí Stříbrných Hor

Co dělat v zimě na základně v podhůří Jeseníků? No samozřejmě vyrazit na lyže! Co se týče sjezdového lyžování, uspokojí Jeseníky určitě každého. Trošku vzdálenější (pokud máte zajištěnou dopravu) jsou střediska jako Malá Morávka/Karlov, Červenohorské sedlo, Ramzová, Petříkov, Kouty nad Desnou… anebo samozřejmě pod nejvyšší horou Praděd (Ovčárna).

Ale doporučíme i ty nejbližší, na kterých je také pěkná a levnější lyžovačka. Dostupný Žďárský potok najdete kousek od Rýmařova, v údolí od Janovic a Staré Vsi. Ski areál Čerťák a Avelanche směrem na Malou Morávku. Anebo projedete sedlo Skřítek a narazíte na areál Klepáčov, Hraběšice nebo Vernířovice.

Jestli máte raději běžky a napadlo dost sněhu, určitě můžete vyrazit již kousek od základny. Podle místních map by jedna udržovaná trasa měla vést i v těsné blízkosti.

Jsou to trasy udržované Horním Městem a zavedou Vás nejenom do okolí Stříbrných Hor, ale třeba až do Tvrdkova, Dobřečova či Rešova.

http://www.hornimesto.cz/index.php?nid=723&lid=cs&oid=3032653

Na další udržované trasy narazíte také u cesty z Rýmařova v “Hornoměstské zatáčce“, kudy probíhají trasy Stráleckého údolí a přírodního parku Sovinecko. Tyto udržuje Ski klub Rýmařov. A samozřejmě i z Rýmařova či Staré Vsi směr Skřítek nebo do širokého okolí.  

http://jesenicka-magistrala.msregion.cz/cz/lyzarske-bezecke-trate---rymarov-20806/ 

Když je sněhu méně, je ideální vyjet do sedla Skřítek ať již auty nebo autobusem (staví zde i dálkové spoje) a vydat se na Rabštejn. To zvládnou i méně zdatní běžkaři. Parkovné můžete poté zužitkovat a projíst v motorestu Skřítek. Když je sněhu méně, vydejte se na opačnou stranu kolem rašeliniště a vystoupejte do nadmořské výše přes 1.100 metrů (ti méně zdatní si musí trošičku máknout) a zde Vás čeká již naprostá pohoda a krásné stopy. Zajet si minimálně na Alfrédku (je zde bufet), to je téměř povinnost každého běžkaře. Zdatní mohou pokračovat samozřejmě i dále, třeba až na Ovčárnu, Praděd, Švýcárnu, Červenohorské sedlo. Možností je spousta…

Video průvodce

Naši základnu si také můžete prohlédnout v našem zbrusu novém videochalupáři, který pro vás natáčí ve spolupráci se správci objektů Michal Merhaut - Chroští.