Frýdlant nad Ostravicí - Pstruží


Lokalita:
podhůří Moravskoslezských Beskyd
Kapacita:
35 osob

Zobrazit dostupnost

Rezervace >


Popis

Základnu jsme získali na jaře 2020 do pronájmu od Magistrátu města Ostravy. Velké úsilí k tomu vynaložil ostravský vedoucí TOM BVÚ Petr Mika - Akim, svižnou byrokratickou podporu při jednání s magistrátem poskytovalo roztocké ústředí. Dům je z devadesátých let a dlouhou dobu sloužil jako rekreační středisko pro handicapované děti. Poslední roky nebyl využíván.

Adresa základny

Pstružovská 164 (vedle domu s č.p. 642)
739 11 Frýdlant nad Ostravicí - Frýdlant

Popis cesty

Je třeba si uvědomit, že nejedete do Pstruží, ale do Frýdlantu nad Ostravicí.

Autem:
Cesta od Ostravy - po rychlostní cestě D56 do Frýdku, dále pokračujte po silnici číslo 56 směr Frýdlant nad Ostravicí. Výjezd vpravo směr Frýdlant nad Ostravicí, Metylovice. Křižovatka tvaru T, držte směr Pstruží silnice číslo 48314. Postupně pojedete po ulici Hukvaldská, Ondřejnická a Pstružovská a jste na základně. Některé navigace nedokáží rozpoznat číslo popisné či evidenční naší základny. Do navigace tak zadejte Pstružovská 1045. Až dorazíte k této adrese, naše základna (vjezd) se nachází přímo přes ulici.

Cesta od Frenštátu pod Radhoštěm (směr Vsetín, Valašské Meziříčí) odbočte na silnici číslo 483 směr Kunčice pod Ondřejníkem a Čeladná. Za Čeladnou odbočte doleva na silnici 48314 směr Pstruží, pokračujte po Pstružovské ulici 48314 až k základně. Některé navigace nedokáží rozpoznat číslo popisné či evidenční naší základny. Do navigace tak zadejte Pstružovská 1045. Až dorazíte k této adrese, naše základna (vjezd) se nachází přímo přes ulici.

Pěšky:

Od nádraží Frýdlant nad Ostravicí - vzdálenost cca 2 km.

Od nádraží po modré turistické značce směr Ondřejník. Na křižovatce ulic Ondřejnická a Pstružovská opustit značku a pokračovat po ulici Pstružovská cca 700 m k základně.

GPS: 49.582650600000, 18.342254200000

Obsazování

Základnu obsazuje ústředí v Roztokách:

Denisa Stanislavová
tel.: 220 910 314 (Po - Pá od 8:00 do 14:00)
mail: chalupy@a-tom.cz

Správce

Pavla Skotnicová
mobil: 775 205 084
mail: macurova.p@seznam.cz

Nástup na základnu prosím oznamte správci telefonicky alespoň dva dny před pobytem a uveďte předpokládaný čas příjezdu. Čas odjezdu uvedený v rezervačním formuláři je orientační. Základnu prosím opusťte do 12 hod., případně se prosím na jiném čase domluvte se správcem.

Kapacita

35 osob.

Základnu máme v užívání tedy teprve krátce a jsme si vědomi všech nedostatků. Na jejich odstranění postupně pracujeme. Zatím ještě rozhodně nedosahuje standardu našich ostatních základen.

Zatím je k dispozici 26 postelí a nějaké matrace, stoly a židle v jídelně a množství sedacích souprav. Ubytovaní musí počítat s tím, že část z nich si doveze vlastní karimatky.

Prosíme ubytované, aby respektovali naše finanční možnosti a fakt, že se jedná o levné ubytování. Je třeba strpět několik starších matrací a stav kuchyňského inventáře takový, jaký je, tj. solidní. Děkujeme.

Ostatní praktické informace

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně objektu se prosím obraťte na správcovou paní Skotnicovou, tel: 775 205 084.

Ubytovaní plně odpovídají za škody způsobené na majetku asociace a jsou povinni tyto škody po dohodě s majitelem základny uhradit. Režijní náklady, které ústředí vynaloží na zajišťování opravy či shánění řemeslníků, budou k ceně za rozbité vybavení připočteny.

Nezapomeňte si pro pobyt v chalupě přivézt i prostředky první pomoci, chalupa jimi není vybavena. Dále vlastní spacáky (při delších pobytech doporučujeme i prostěradlo), přezutí, tablety do myčky nádobí, utěrku, pytle na odpad a toaletní papír.

Na chalupu psi bez schválení paní správcovou nesmí.

Rezervujte si prosím před odjezdem dostatek času na závěrečný úklid objektu. Pokud nebude správce s úklidem spokojen, nahlásí na ústředí pokutu pro hosta ve výši 500 Kč. Ta bude připočítána k ceně za nocleh a energii.

Při úklidu věnujte zvýšenou pozornost dezinfekci veškerých prostor, které jste užívali. Dezinfekce bude na chatě k dispozici.

Upozornění

Vážení hosté,

pokud jste členy Asociace TOM či spřátelených spolků (LLM, KČT, skauti) a objednáváte pobyt na našich základnách i pro přátele, kteří členství ve spolcích nemají, sleva za ubytování se vztahuje pouze na vás, ne na celou skupinu.

Ve vyúčtovacím formuláři je možné vypsat po dnech, kdo byl na základně ubytován (zda člen či nečlen).

Domníváme se, že ceny na našich chalupách jsou příznivé i pro nečleny spolku a není fér slevy zneužívat.

Členství ubytovaných hostů budeme na ústředí ve spolupráci se správci namátkově kontrolovat.

Děkujeme za solidní jednání.

Do rezervačního formuláře byla přidána nová funkce

Pokud chcete, můžete zaškrtnout políčko, že souhlasíte se zveřejněním vašeho jména v přehledu obsazenosti. Ostatním uživatelům se tedy objeví vaše jméno s proklikem na mailovou adresu.
Kontakt lze využít pro domluvu na společný autobus (jeden oddíl přiveze, druhý oddíl odveze) nebo na domluvu, že si na chalupě chcete nechat o hodinku déle bagáž a jít ještě před odjezdem na procházku atd.
Rozhodnutí, zda kontakt na sebe zveřejníte, je čistě dobrovolné, nenajdete ho tedy automaticky u všech rezervací.

Ceník

U dlouhodobých rezervací negarantujeme stávající cenu za pronájem. Důvodem je zdražování všech možných vstupů, od nákladů za naftu pro správce, po drobný spotřební a úklidový materiál a investice na opravy objektů. Může se proto stát, že se cena u rezervací provedených např. 1 rok dopředu meziročně mírně zvýší o 10 či 20 Kč. Přijměte to prosím s pochopením.

do 31.12.2023:

Cena pro tomíky činí 90 Kč, pro LLM, KČT a skauty 110 Kč a pro ostatní 130 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh, za plyn 16 Kč/m3.

Cena pro dospělé i děti je jednotná, slevy dětem neposkytujeme.

Je stanoven minimální paušál 600 Kč / 800 Kč v zimních měsících - pro všechny, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie.

od 1.1.2024:

Letní sezóna (dále LS) - 1. květen - 30. září

Zimní sezóna (dále ZS) - 1. říjen - 30. duben

LS i ZS: Cena pro tomíky činí 90 Kč, pro LLM, KČT a skauty 120 Kč a pro ostatní 140 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh, za plyn 16 Kč/m3.

Cena pro dospělé i děti je jednotná, slevy dětem neposkytujeme.

LS: Je stanoven minimální paušál 600 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT, skauty a ostatní je 800 Kč + energie.

ZS: Je stanoven minimální paušál 900 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT, skauty a ostatní je 1400 Kč + energie.

Vánoční a silvestrovská sazba je dvojnásobná (od 23.12. do 2.1.). Dvojnásobná cena se počítá ze základní (tedy nejvyšší) částky a z té se odečítá sleva pro jednotlivé organizace. 

Opište si prosím počáteční a konečný stav elektroměru a plynoměru, ten pak vyplňte do vyúčtovacího formuláře, který vám po skončení pobytu přijde mailem.

Platba: platba za pobyt probíhá po skončení pobytu. Do mailu vám dorazí vyúčtovací formulář, který vyplníte a odešlete mailem. Na jeho základě vám dorazí taktéž mailem faktura, kterou platíte převodem na účet. Pokud platíte zálohu, zálohová faktura vám taktéž dorazí do mailu.

Storno

Pobyty do pěti dnů (víkendové a prodloužené):

Odhlášení pobytu více jak 14 dnů předem - zdarma

Odhlášení pobytu 7-14 dnů předem - 400 Kč

Odhlášení pobytu méně jak 7 dnů předem - 600 Kč

Týdenní a delší pobyty:

Odhlášení pobytu více jak 21 dnů předem - zdarma

Odhlášení pobytu 7-14 dnů předem - 600 Kč

Odhlášení méně jak 7 dnů předem - 1000 Kč

Záloha

Pro členy A-TOM - 500 Kč na týdenní pobyt, 1000 Kč na pobyt delší než jeden týden
Pro spřátelené organizace - 1000 Kč na týdenní pobyt, 3000 Kč na pobyt delší než jeden týden
Pro ostatní - 50% z ceny na prodloužené víkendy, týdenní a delší pobyty

Vánoční a silvestrovské pobyty:

Záloha ve výši 80% z ceny pobytu, splatná 3 měsíce před pobytem, vratná pouze při odhlášení do měsíce před pobytem.

Pokud si návštěvníci sami zkrátí pobyt a nenahlásí to včas na ústředí tomíků, peníze nevracíme.

 

Vybavení

Typ objektu

Zděný patrový dům.

Ubytování

Zatím je k dispozici 26 postelí a nějaké matrace v 11 pokojích, stoly a židle v jídelně a množství sedacích souprav. Ubytovaní musí počítat s tím, že část z nich si doveze vlastní karimatky.

Jednotlivé pokoje v objektu lze pronajímat i individuálně.

Topení

Prosíme, ve vlastním zájmu plynem šetřete - vytápění "jede" na plyn.

Přiměřené vytápění

Vážení ubytovaní, vezměte prosím s pochopením na vědomí, že naše objekty vytápíme cca na 20-21 stupňů. Nepožadujte prosím po správcích, aby vytápěli místnosti na vyšší teplotu. Ceny za ubytování by pak vzhledem k nákladům na energie musely být výrazně vyšší. Děkujeme za pochopení.

Sociální zařízení

Teče teplá voda, jsou funkční 2 sprchy, WC. Dbejte prosím důsledně na to, aby se neucpávaly toalety!

Kuchyňka

K dispozici je kuchyně s nádobím pro 35 osob, elektrický vařič, sporák, lednice, rychlovarná konvice. Dále je k dispozici myčka na nádobí - prosím, vozte si vlastní tablety na mytí.

Problém s lapáním tuků. Prosím přečtěte si podrobné instrukce vyvěšené na základně. Do odpadu není možné lít omastek apod. Hrozí ucpání kanalizace!

Prosíme o třídění odpadů, v základně jsou tři koše na tříděný odpad. Kontejnery na tříděný odpad najdete cestou na Pstruží, cca 500 m od základny.

Myčka ani pračka k dispozici nejsou.

Mapa

Tipy na výlet

Z Pstružovské ulice navazující na Ondřejnickou, je vlakové a autobusové nádraží těšně vedle sebe, dostupné podchodem pod železniční tratí a hlavní cestou, cca 15 min. pěší chůzí.

FnO - Frýdlant nad Ostravicí)

Ondřejník - nejvyšší vrchol Štramberské vrchoviny. Rovnou z chalupy po MTZ či po silnici se dostanete k roubence pod Ondřejníkem (občerstvení, herní prvky pro děti). Další možnosti rozšíření výletu k vrcholu Skalka či ke skiareálu Opálená (občerstvení, možnost návratu do FnO vlakem z Čeladné).

http://ondrejnicek.cz/, https://www.areal-opalena.cz/

Frýdlant nad Ostravicí - za podchodem, sportovní multifunkční hřiště při ZŠ TGM, dětské hřiště s atrakcemi na faře (náměstí).

https://www.frydlantno.cz/volny-cas-a-turistika/

Pržno - sportovní areál s fotbalovým hřištěm, pizzerií, dětským hřištěm a pumptrackem. Dostupné pěšky po cyklostezce z FnO okolo řeky Ostravice.

https://www.prznonahristi.cz/

Lysá hora - nejvyšší hora Beskyd, z nádraží FnO vlakem na Ostravici, po ČTZ (po cestě lanový park Opičárna, podhorské koupaliště Sluníčko). Nebo busem do Malenovic (Rajská bouda) - po ŽTZ, okolo Satinských vodopádů, hospody „U Veličků“ a Ondrášových děr až k vrcholu Lysé s Bezručovou chatou (KČT).

www.bezrucova-chata.cz/

Smrk -druhá nejvyšší hora Beskyd, z nádraží FnO vlakem na Ostravici, odtud po ČTZ k vrcholu (bez občerstvení).

Pustevny a Radhošť - z nádraží FnO vlakem směr Kunčice pod Ondřejníkem, dále busem na Ráztoku (zde je lanový park Tarzanie), odtud pěšky či lanovkou na Pustevny. Po hřebeni okolo sochy Radegastu, k vrcholu Radhoště (turistická chata a kostel sv. Cyrila a Metoděje). V opačném směru stezka v oblacích a korunách stromů „Valaška“. Z Pusteven možnost sjezdu na koloběžkách.

https://www.pustevny.cz/, https://stezkavalaska.cz/

Hukvaldy - zřícenina hradu s oborou vysoké zvěře okolo, vlakem do Frýdku-Místku, dále pak busem na Hukvaldy.

www.hradhukvaldy.eu/

Ostrava - Dolní oblast Vítkovice - festivaly, svět techniky, Bolt Tower. Vlakem z FnO - 45 min.

https://www.dolnivitkovice.cz/

Bílá - outdoor letní park s atrakcemi. Bus - FnO - Bílá

https://www.nabile.cz/services/childrens-groups/

Čeladná - Podolánky – bobová dráha „Boboffka“. Bus - FnO – Podolánky

https://boboffka.cz/

Koupání – koupaliště na kraji města s tobogánem, relaxační centrum Kotelna (vnitřní bazén), splav u řeky Ostravice (FnO), aquapark Olešná (Frýdek – Místek), koupaliště Sluníčko (Ostravice)

http://www.kotelna.net/kotelna/koupaliste, https://www.aquapark-olesna.cz/, https://slunicko.sepetna.cz/

Lyžování - skiareály Malenovice, Opálená, Bílá

http://skimalenovice.cz/, https://www.areal-opalena.cz/, https://www.skibila.cz/

Cyklistika - trasy bez většího převýšení - cyklostezka okolo řeky Ostravice - ve směru Ostravice (k přehradě Šance okolo Beskydského pivovárku), dále do Ostravy skrz Frýdek - Místek, či přes obec Pstruží na Čeladnou a dál do Kunčic pod Ondřejníkem.

http://cyklotrasy.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=10869