Rožmberk nad Vltavou


Lokalita:
jižní Čechy
Kapacita:
33 osob

Zobrazit dostupnost

Rezervace >


Popis

Po čtyřech letech náročné rekonstrukce a velkých oprav jsme v létě 2021 otevřeli novou vodáckou základnu v malebném Rožmberku nad Vltavou. Tomíkům, spřízněným spolkům, ale i dalším zájemcům nabízíme ubytování v kompletně zrekonstruovaném kupeckém domě z 19. století.

Více o historii našeho domu, někdejšího kupeckého zboží, naleznete zde.

Čekají na vás pokojíky s výhledem na řeku, starobyle zařízené.   

Poloha u řeky přímo láká ke splouvání Vltavy či k výletům do krásných míst v nedalekém okolí. Rožmberský hrad, klášter ve Vyšším Brodě, malebný Český Krumlov…

Věříme, že v Rožmberku strávíte pěkné dny a budete se rádi vracet.

Adresa základny

Turistická základna Asociace TOM

Rožmberk nad Vltavou 23
382 18 Rožmberk nad Vltavou

Popis cesty

GPS: 48.6560528N, 14.3677178E

Naše vodácká základna (světle béžová nová omítka) leží přímo v zatáčce u mostu přes Vltavu (při příjezdu od Krumlova). Těsně vedle základny je malý obchůdek s dárkovými předměty. Přes ulici vidíte penzion a restauraci Rožmberk Inn.
Vlakem se dopravíte do Rybníka či Českých Budějovic a pak přestoupíte směr Rožmberk.
Spojení autobusem je nejlepší na autobusové nádraží do Českého Krumlova a pak busem do Rožmberka.

U základny je parkoviště, kde mohou parkovat nejvýše 4 osobní auta.
Prosím parkujte pouze na místech, která vám ukáže pan správce. Auta nesmí být ve dvou řadách a nesmí příliš zasahovat do vozovky ani chodníku. Další parkovací místa lze za úplatu koupit u sousedky v malém domečku se suvenýry (parkování 40 m od nás) nebo nalézt jinde po obci.

Obsazování

Základnu obsazuje ústředí v Roztokách:

Denisa Stanislavová
tel.: 220 910 314 (Po - Pá od 8:00 do 14:00)
mail: chalupy@a-tom.cz

Správce

Hana Suchá
mobil: 773 219 401
mail: sucha15@seznam.cz

Nástup na základnu prosím oznamte správci telefonicky alespoň dva dny před pobytem a uveďte předpokládaný čas příjezdu.

Kapacita

Pro ubytování slouží hlavní dům, kapacita je 28 míst.

K doplnění kapacity lůžek, paland a jednoho letiště je možno využít i podkroví tzv. Podhrádečku, malého domku za hlavním domem. V podkroví se ubytuje na matracích či vlastních karimatkách 4-5 skromných osob, kterým nevadí, že sociální zařízení je přes lávku v hlavním domě. To platí v případě, že je domeček zcela volný.

Podkroví je využitelné prioritně ve spojení s hlavní budovou. Pokud není nárokováno od ubytovaných v hlavní budově, mohou ho využít i ubytovaní v domečku.

Upozornění: podkroví je obyvatelné jen od května do září - není vytápěno.

Zmíněný domeček-Podhrádeček s kapacitou 5 míst má zvláštní režim užívání, ke kterému jsme přistoupili po prvních čtyřech měsících zkušeností s jeho provozem. Jeho cena je vyšší než cena ubytování v hlavním domě a navíc je vyžadována záloha. Podmínky zapůjčení vám zašleme na vyžádání.

Ostatní praktické informace

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně objektu se prosím obraťte na správcovou paní Suchou Jamrika, tel: 773 219 401.

Ubytovaní plně odpovídají za škody způsobené na majetku asociace a jsou povinni tyto škody po dohodě s majitelem základny uhradit. Režijní náklady, které ústředí vynaloží na zajišťování opravy či shánění řemeslníků, budou k ceně za rozbité vybavení připočteny.

Upozorňujeme, že dům je citlivě zařízen, mnohdy starožitnými, nenahraditelnými předměty. Tyto věci se již nevyrábějí nebo jsou obtížně sehnatelné. Pokud budou během vašeho pobytu zničeny, budeme požadovat adekvátní náhradu nebo uhrazení škody v plné výši.

Nepřemisťujte prosím nábytek, mezi domy ani mezi jednotlivými místnostmi.

Žádné dílny

V tomto objektu není možné provozovat rukodělné dílny. Přesněji řečeno: pokoje ani jídelna neslouží jako ateliér pro malování obrazů, lakování, výrobu ozdob s využitím tavné pistole apod. Tyto činnosti interiér poničí a správci přidělají práci. Pro tento účel je možné využít jen venkovní prostory.

Nezapomeňte si pro pobyt na základně přivézt i prostředky první pomoci, základna jimi není vybavena. Dále vlastní spacáky, prostěradla, přezutí, utěrku, prostředek na mytí nádobí, tablety do myčky a toaletní papír.

Psy s sebou prosím neberte.

Prosím vezměte na vědomí, že na této základně u silvestrovských pobytů striktně zakazujeme odpalování petard, dělobuchů apod. - zkrátka veškeré volně prodejné pyrotechniky! Děkujeme za dodržování tohoto nařízení.

Rezervujte si prosím před odjezdem dostatek času na závěrečný úklid objektu.

Při úklidu věnujte zvýšenou pozornost dezinfekci veškerých prostor, které jste užívali. Dezinfekce bude na základně k dispozici.

Závěrečný úklid

Je nutné po sobě zamést, vytřít, vynést odpadky, uklidit komplet kuchyni a sociální zařízení, venkovní ohniště. V kuchyni prosím nenechávejte vůbec žádné zbytky potravin, ani těch trvanlivých, vše si zase odvezte.

Možnost půjčení našeho raftu, pádel a vest

Nabízíme možnost bezplatného půjčení většího (staršího) raftu, několika pádel, vest a pumpy. Vše je umístěno ve staré garáži vedle velkého domu - vstup je z ulice. Pokud se rozhodnete zapůjčit si vodácké příslušenství, ohlaste to panu správci. Ten vám garáž odemkne. Po využití vše opět vraťte do garáže - i mokré, uschne to tam. Nezapomeňte vesty v garáži rozložit. V této věci prosím pana správce nějak neúkolujte, opravdu pouze jen na vpuštění do garáže.

Pozor! Půjčení tohoto raftu a vest je vždy na vlastní nebezpečí. Asociace TOM nenese žádnou odpovědnost. Zmíněné věci jsou určeny pouze pro bezpečné „dovádění“ na řece v okolí domu, není míněno na několikadenní sjíždění Vltavy. Všechny věci jsou funkční, ale starší. Chystáte-li se k delšímu vodáckému putování, využijte prosím služeb půjčovny Vedle vody (vedlevody.cz).

Pozor na malý autobus

Pokud vaše výprava spoléhá na autobus z Rožmberka, ujistěte se prosím u místního dopravce, že se do autobusu vejdete, případně požádejte o další spoj. Není to vtip. Zejména v zimním období jezdí malé autobusy, do kterých se početnější skupina nevejde.

Upozornění

Vážení hosté,

pokud jste členy Asociace TOM či spřátelených spolků (LLM, KČT, skauti) a objednáváte pobyt na našich základnách i pro přátele, kteří členství ve spolcích nemají, sleva za ubytování se vztahuje pouze na vás, ne na celou skupinu.

Ve vyúčtovacím formuláři je možné vypsat po dnech, kdo byl na základně ubytován (zda člen či nečlen).

Domníváme se, že ceny na našich chalupách jsou příznivé i pro nečleny spolku a není fér slevy zneužívat.

Členství ubytovaných hostů budeme na ústředí ve spolupráci se správci namátkově kontrolovat.

Děkujeme za solidní jednání.

Do rezervačního formuláře byla přidána nová funkce

Pokud chcete, můžete zaškrtnout políčko, že souhlasíte se zveřejněním vašeho jména v přehledu obsazenosti. Ostatním uživatelům se tedy objeví vaše jméno s proklikem na mailovou adresu.
Kontakt lze využít pro domluvu na společný autobus (jeden oddíl přiveze, druhý oddíl odveze) nebo na domluvu, že si na chalupě chcete nechat o hodinku déle bagáž a jít ještě před odjezdem na procházku atd.
Rozhodnutí, zda kontakt na sebe zveřejníte, je čistě dobrovolné, nenajdete ho tedy automaticky u všech rezervací.

 

 

Ceník

U dlouhodobých rezervací negarantujeme stávající cenu za pronájem. Důvodem je zdražování všech možných vstupů, od nákladů za naftu pro správce, po drobný spotřební a úklidový materiál a investice na opravy objektů. Může se proto stát, že se cena u rezervací provedených např. 1 rok dopředu meziročně mírně zvýší o 10 či 20 Kč. Přijměte to prosím s pochopením.

Hlavní budova

Letní sezóna (dále LS) - 1. květen - 30. září

Zimní sezóna (dále ZS) - 1. říjen - 30. duben

do 31.12.2023:

LS: Cena pro tomíky činí 110 Kč, pro LLM, KČT a skauty 150 Kč a pro ostatní 200 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh.

Je stanoven minimální paušál 1300 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT a skauty je 1800 Kč a pro ostatní 2400 Kč + energie.

ZS: Cena pro tomíky činí 100 Kč, pro LLM, KČT a skauty 130 Kč a pro ostatní 160 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh.

Je stanoven minimální paušál 1200 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT a skauty je 1600 Kč a pro ostatní 1900 Kč + energie.

od 1.1.2024:

LS: Cena pro tomíky činí 120 Kč, pro LLM, KČT a skauty 160 Kč a pro ostatní 210 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh.

Je stanoven minimální paušál 1300 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT a skauty je 1800 Kč a pro ostatní 2400 Kč + energie.

ZS: Cena pro tomíky činí 110 Kč, pro LLM, KČT a skauty 140 Kč a pro ostatní 170 Kč. Cena za elektřinu je 6 Kč/kWh.

Je stanoven minimální paušál 1200 Kč - pro tomíky, jejichž celková platba za jednu noc je menší + energie. Minimální paušál pro LLM, KČT a skauty je 1600 Kč a pro ostatní 1900 Kč + energie.

Karimatky v podkroví domečku-Podhrádečku

Za spaní na karimatce v podkroví tomíci zaplatí 50 Kč, LLM, KČT a skauti 70 Kč a ostatní 90 Kč bez rozdílu sezón.

Cena pro dospělé i děti je jednotná, slevy dětem neposkytujeme.

Vánoční a silvestrovská sazba je dvojnásobná (od 23.12. do 2.1.). Dvojnásobná cena se počítá ze základní (tedy nejvyšší) částky a z té se odečítá sleva pro jednotlivé organizace. 

Spotřebu energie účtujeme od faktické doby vytápění objektu

Vážení ubytovaní, rožmberský dům je pro víkendový pobyt třeba začít vytápět s předstihem, fakticky již od čtvrtečního poledne. Prosím, vezměte na vědomí, že spotřeba energie za chod čerpadel vám bude účtována již od tohoto dne. Omlouváme se, ale nemůžeme si dovolit doplácet na jednotlivé pobyty. Finančně náročné je to samozřejmě během zimních pobytů. Při letních pobytech je spotřeba energie pro chod čerpadel nižší.

Počáteční stav elektroměru vám předá pan správce na začátku vašeho pobytu, vy si jen zapíšete konečný stav a uděláte odečet, který vyplníte do vyúčtovacího formuláře, který vám přijde mailem. Děkujeme za pochopení.

Platba: platba za pobyt probíhá po skončení pobytu. Do mailu vám dorazí vyúčtovací formulář, který vyplníte a odešlete mailem. Na jeho základě vám dorazí taktéž mailem faktura, kterou platíte převodem na účet. Pokud platíte zálohu, zálohová faktura vám taktéž dorazí do mailu.

Storno

Pobyty do pěti dnů (víkendové a prodloužené):

Odhlášení pobytu více jak 14 předem - zdarma

Odhlášení pobytu 7-14 dnů předem - 500 Kč

Odhlášení pobytu méně jak 7 dnů předem - 700 Kč

Týdenní a delší pobyty:

Pokud se zruší pobyt v posledním měsíci před nástupem k pobytu, záloha propadá celá! Pokud se zruší dříve, propadá část zálohy po dohodě.

Záloha

Pro členy A-TOM - 1000 Kč na týdenní pobyt, 1500 Kč na pobyt delší než jeden týden
Pro spřátelené organizace - 1500 Kč na týdenní pobyt, 3000 Kč na pobyt delší než jeden týden

Pro ostatní - 50% z ceny na prodloužené víkendy, týdenní a delší pobyty

Vánoční a silvestrovské pobyty:

Záloha ve výši 80% z ceny pobytu, splatná 3 měsíce před pobytem, vratná pouze při odhlášení do měsíce před pobytem.

Pokud si návštěvníci sami zkrátí pobyt a nenahlásí to včas na ústředí tomíků, peníze nevracíme.

Vybavení

Typ objektu

Kompletně zrekonstruovaný kupecký dům z 19. století.

Ubytování

Pro ubytování slouží hlavní budova, celková kapacita je 28 míst. Pětice spartánů může přespat na karimatkách v podkroví vedlejšího objektu domečku-Podhrádečku.

Upozornění: podkroví je obyvatelné jen od května do září - není vytápěno.

Rozložení postelí v prvním patře

Pokoj s barevným lustříkem - 2 postele + dětská postýlka

Lepší pokoj s modrými postelemi - 4 postele, z toho 1 palanda

Pokoj s kolorovanou fotografií (s šatničkou) - 2 postele

Pokojíček s kamenným portálem - 1 postel

Pokojík s částečným výhledem na hrad - 1 palanda

Pokoj s modrým topením - 3 postele, z toho 1 palanda

Světlý pokoj s výhledem na město a vodáci - 4 postele, z toho 1 palanda

Na patře najdete dále 2x WC se dvěma umyvadly, 1x WC s pisoárem a umyvadlem, 1x sprchu s umyvadlem, 1x koupelnu se 2 sprchami a 3 umyvadly.

Rozložení postelí v podkroví

Vodácká nocležna se dvěma pádly - 2 postele + na zvýšeném podiu 5 míst na spaní na vlastní karimatce

Komůrka nad schody - 2 postele

Pokoj č. 10 - 1 postel

Sociální zařízení je zajištěno 2 koupelnami: 1. sprcha + umyvadlo + WC, 2. vana + umyvadlo + WC.

V přízemí hlavní budovy najdete malou hernu, technickou místnost a velkou vstupní šatnu s možností sušení. Dále 2x WC s umyvadlem.

V podkroví je k dispozici velká klubovna a prostor schodiště k dosušování bot či oblečení.

Posezení je možné v malé čajovně na dvorku a venku u ohniště. Kola lze parkovat ve dvorku.

Topení

Vytápění a ohřev vody zajišťují tepelná čerpadla (zvlášť pro hlavní budovu a zvlášť pro domeček).

Přiměřené vytápění

Vážení ubytovaní, vezměte prosím s pochopením na vědomí, že naše objekty vytápíme cca na 20-21 stupňů. Nepožadujte prosím po správcích, aby vytápěli místnosti na vyšší teplotu. Ceny za ubytování by pak vzhledem k nákladům na energie musely být výrazně vyšší. Děkujeme za pochopení.

Kuchyně

V přízemí hlavní budovy najdete vybavenou kuchyni (varná deska, trouba, myčka, varná konvice, velká lednice, základní nádobí a hrnce) a jídelnu.

Nádobí

Vážení hosté,

setkáváme se na našich základnách bohužel s takovým nešvarem, že se nám opakovaně ztrácí nerezové nádobí. Berte prosím proto s pochopením výzvu správců, pokud budou chtít před odjezdem při předávání chalupy toto nádobí včetně nožů a pánví předložit. Děkujeme.

Hospodaření s odpady

Odpadky prosím třiďte. Kontejnery na tříděný odpad najdete cca 200 m od základny.

Parkování

U základny je parkoviště, kde mohou parkovat nejvýše 4 osobní auta.

Prosím parkujte vozy pouze na místech, která vám ukáže pan správce. Neblokujte jimi vývoz popelnic.

Historie

Co dobrého nebo zlého bylo způsobeno člověku, učinili lidé.

Was je Gutes oder Boses uber den Menschen gekommen ist, haben die Menschen gemacht

Adalbert Stifter

 

Historie kupeckého domu židovské rodiny Holzbauerů

Židé v městečku u Vltavy

Rožmberský Latrán (Latraň), na jehož okraji  se nachází naše stavení, byl od konce sedmnáctého století obydlen židovskou komunitou. Židé přišli do Rožmberku (Rosenberg) roku 1670, za buquoyského panování, poté, co byli vypuzeni z Vídně. Je však možné, že židovští obyvatelé zde pobývali již za Rožmberků, ve století čtrnáctém. Koncem devatenáctého století je připomínáno sedmdesát Izraelitů, kterým sloužila synagoga s pekárnou v dnes již zbořeném domě č. 80 u řeky,  malý kousek od naší základny. Židovský svatostánek byl poškozen Němci a po válce chátral. Definitivně zasvé vzala synagoga v roce 1966, kdy byla zbořena.

Německo-česko-židovské soužití nebylo vždy idylické, ale fungovalo až do konce třicátých roků, do nástupu nacistů.

V roce 1938 bylo židovské obyvatelstvo již nepočetné. Podle vzpomínek významného rožmberského rodáka  Adolfa Sternsecheina zůstávaly ve městečku těsně před válkou rodiny Leopolda Holzbauera a jeho bratra  Sigmunda Holzbauera, Sternscheinovi, Alenovi, chudačka Sonnenscheinová a městský opilec Moritz Spitz.

Dva historické domy

Stavení, ve kterém právě stojíte, je srostlicí dvou domů 23 a 22. Podle Kamila Podroužka, stavebního historika, vznikl dům rozšířením staršího klasicistního objektu orientovaného okapovou stranou k silnici. Náš dům má novorenesanční fasádu. Znalec o objektu říká: Nese typické znaky domů židovských čtvrtí. Do ulice se obrací obchodem, sklady a privátní místnosti jsou v dvorním samostatném křídle. Patro dvorního křídla je přístupné z hlavního domu po visutých lávkách. Těžké kované dveře do dvora uzavřeného vysokou zdí jsou vedeny nenápadné z boční uličky a jsou zajištěné závorami a kovanými háky. Celý areál opřený o strmý svah tak působí svou nápadnou uzavřeností jako pevnost. Zosobňuje zkušenost židovské komunity s opakovanými pogromy. Ještě v roce 1899 vyústilo nepochopení židovské mentality  a skrytá nenávist českých Čechů i Němců vůči Židům v Hislnerovu aféru.

Stavení  v původní podobě před přestavbou lze vidět na dobových rytinách a litografiích z 18. a začátku 19. století, např. od C. Postla.

Holzbauerovi, obchodníci látkami

Dům byl podle dostupných úředních zápisů prodán v létě 1855 Josefu Sorgerovi a Františce Sorgerové. Od ní získali dům v listopadu 1891 manželé Leopold a Julie Holzbauerovi.  V roce 1893 byl usnesením c. a k. soudu v Budějovicích prohlášen Leopold za šíleného a dům přešel na jeho manželku. Ta vložila vlastnické právo v roce 1924 na svého syna Leopolda a jeho ženu Herminu.

Německá židovská rodina zde provozovala kupecký krám s látkami a textilním zbožím. Svědčí o tom výkladce domu, dochovaný trezor i kovová skříň na dokumenty, stejně jako zbytky původního dřevěného zařízení domu (prodejní plata a šuplíky, torza kupeckého pultu. Dobové nápisy na zbytcích regálů a šuplat, německy psané poznámky obchodníků, dojemně načrtnutá prosba, aby v krizových třicátých letech Bůh ochránil obyvatele domu – to jsou zajímavé a dotýkané památky. Je možné, že Holzbauerovi  provozovali i všeobecný koloniál – tomu by napovídal donedávna zachovaný  výlep plakátů z předválečné doby, objevený dělníky při rekonstrukci v zimě 2020 a nedbalostí týchž zničený v zimě roku 2021. Náročně a nákladně zrekonstruovaný originál lze vidět v přízemí společenské místnosti. Ve výkladci jsme pak umístili na identické místo kopii. Rezidua původního vybavení domu můžete vidět například v dnešní kuchyni. Jsou to držáky šuplat, které šikovní truhláři-tomíci zakompovovali do kuchyňské linky.

Bezpochyby původní jsou i bytelné kovové okenice na výkladcích a zejména v zadním traktu naší základny. Pamatují ještě císařství a jsou dokladem poctivé kovářské a zámečnické práce. Majitele domu měly ochránit před vpádem nevítaných hostí.

V jednom z výkladců je původní předválečné světlo, autentický je například i secesní věšák v sušárně v přízemí či školní lavička.

V malém domku, Výběru-Podhrádečku, je na zdi uchováno plato s dobovými přímluvnými nápisy psanými evidentně židovskými obyvateli. Z původního vybavení, patřícího ale už zřejmě rodině Příchovských, je i secesní barvotiskový obraz Panenky Marie. Po rekonstrukci jsme ho umístili rovněž do malého domku.

Válka

Nacisté připravili rodině Holzbauerových, stejně jako dalším židovským občanům Rožmberka, krutý osud.

Dům byl nacisty zabaven již v létě 1940. S německou důkladností nejprve polovina patřící Leopoldovi, o tři roky později na základě nařízení Tajné policie, úřadovny v Linci, i jeho ženě Hermině. Majetek byl připsán Německé říši zastoupené říšským ministrem financí.

Manželé Hermina a Leopold Holzbauerovi museli svůj dům opustit v roce 1941.

Posledním místem jejich pobytu na území protektorátu bylo vězení v Praze, v Brožíkově ulici č. 278. Odtud byli převezeni transportem číslo 348 dne 16. října 1941 do polské Lodže. Leopold byl zabit 4. listopadu 1941. Datum úmrtí jeho ženy není přesně dochováno.

Po válce

Po osvobození připadl majetek státu a Krajský národní výbor v Českých Budějovicích převedl vlastnické právo na Místní národní výbor v Rožmberku.

Stalo se tak roku 1952.

Za vlády komunistů Rožmberk chátral. Jen z původních 85 čísel popisných právě v Latránu (zvaném dříve též Židovské město) bylo při soupisu z šedesátých let pětatřicet objektů v havarijním stavu či přímo zdemolovaných.

Tristní byl ale stav celé obce. Vodáci, houfně projíždějící v posledních padesáti letech Rožmberkem, mohli vidět zchátralá stavení, z nichž mnohdy zbyly jen podepřené štíty. Zajímavý byl hrad a hlavně šlajsna pod ním. Tehdy mladičký autor těchto řádek rád vzpomíná na její zpěněnou vodní tlamu a svetr od babičky, co se ho při vodáckém putování někdy v roce 1978 už nepodařilo usušit.

Vzpomínky vyhnanců

Původní německé obyvatelstvo bylo po válce vyhnáno. Vyhnanci pořádali v Rakousku či Německu pravidelná setkání, později, když to poměry v socialistickém Československu povolily, navštěvovali i Rožmberk.

Lze se o tom podrobně dočíst na příslušných webových stránkách, přístup je možný například z Kohoutího kříže, pozoruhodného a obsáhlého webu věnovaného (nejen) šumavské literatuře a kultuře (kohoutikriz.org)

Nostalgické fotografie někdejších obyvatel  mapující chátrání jejich kdysi krásného města jsou výmluvné a bolestný je i jeden z lakonických popisků: Rosenberg - Ruinenstadt.

Střechu našeho domu mezitím snesli, protože tašky prý potřebovali k zemědělské stavbě, a tak z obydlí, které propadlo zkáze, zbyly schody k domovním dveřím a zůstatek jedné ze zdí. Později byly strženy domy v celé naší někdejší ulici. To je vzpomínka jednoho z vysídlenců, Josefa Wiltskcho.

Osudy domu po roce 1945

A jaký byl osud našeho domu po roce 1945?
Do roku 1965 byl pronajat manželům Františkovi a Boženě Příchovským, kteří ho v tomto roce odkoupili za 16 068 Kč. Tomíci ho získali v roce 2016 od jejich dětí Boženy, Františka a Karla.

Poválečná historie našeho stavení je spojena právě s rodinou Příchovských. Pan Příchovský přišel do Rožmberku po roce 1945 na výzvu tehdejší vlády jako dosídlenec. Zde se oženil a s manželkou Boženou provozoval koloniál. Jeho dcera Božena vzpomíná, jak otec věšel salámy přivezené od pražského řezníka  v klenuté místnosti pod zadním domkem. Tamtéž byl i sklad vína, z velkých sudů se stáčelo do lahví a prodávalo. Domku, který jsme  pojmenovali jako Podhrádeček, říkali Příchovští Výběr. Důvod byl prozaický: odkládali sem nepotřebné věci a v okamžiku, kdy bylo potřeba pro ně po čase zase sáhnout, se šlo tam, kde bylo z čeho vybrat - do Výběru.

Příchovští provozovali svůj obchod do poloviny padesátých roků. Později, už pod Jednotou, vedli obchod na náměstí, v prostorách dnešní cukrárny Lar Cafe.

Rekonstrukce

Tomíci dům zakoupili v roce 2016 za 2 700 000 Kč.

Hlavní dům prošel v letech 2018 až 2021 generální rekonstrukcí prováděnou firmou Versana.  Musely se opravit a nahradit nosné trámy, téměř všechny stropy,  mnohé nosné zdi i příčky, zcela předlážděn byl dvorek, vybudovány nově můstky spojující oba domy, komplet rozvedeny nové sítě. Podle návrhu arch. Radky Šindelové a pod dohledem stavebního dozoru Tomáše Trantiny jsme změnili též vnitřní  dispozice objektu.  V  pozoruhodné srostlici dvou původních domů vznikly  hostinské pokoje a obytné podkroví s velkou klubovnou. Oba objekty jsou vytápěny soustavou teplovzdušných čerpadel.

Zadní domek, dávný sklad, dnes havlovsky zvaný Podhrádeček, byl zcela zchátralý. Jeho patro jsme museli zbourat a následně věrně znovu  vystavět i s masivní opěrnou zdí. Ta brání svahu, aby tlačil na domek. Zachovali jsme zde původní klenuté přízemní místnosti, snad ještě z 18. století, které sloužily původně hospodářským a skladovým účelům. Částečně jsme obnovili i historickou prádelnu na dvorečku.

Náklady na rekonstrukci včetně vnitřního vybavení a této cedule činily k 2. květnu 2021 25 534 999 Kč. Významnou část nám poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Děkujeme!

Vodácká základna dnes nabízí 15 ložnic a ložniček s celkovou kapacitou 36 osob. Pětice spartánů může přespat v podkroví na karimatkách.

V přízemí hlavního domu je kuchyň, společenská místnost, herna a sušárna. V podkroví vznikla velká klubovna. Podhrádeček nabízí obývací pokoj, ložnici a kuchyňku. Na dvorku lze posedět a zchladit se v někdejší prádelně.

Lidé a díky

Upřímně děkuji všem, kdo se v uplynulých letech na rekonstrukci objektu podíleli.

Jmenovitě Ing. Radce Šindelové, architektce, podle jejíhož zdařilého návrhu jsme dům opravili. Radka dotáhla mnohé technické detaily a zajímavosti a projevila trpělivost v pravdě nevídanou. Dík patří Mgr. Michalu Urbanovi, někdejšímu řediteli odboru pro mládež MŠMT, Tomáši Trantinovi stavebně dozorujícímu celou nelehkou a poměrně vleklou stavbu, firmě Versana, jmenovitě majiteli Davidu Dvořákovi a jeho kolegovi Radimu Pejchovi. Posledně jmenovanému a mnoha jeho kolegům - dělníkům, pro které byl dům několik let též ne vždy útulným domovem, děkuji za úctyhodný výkon.

Mnohé nápady, které jsme spolu vymysleli u vína či vídeňské kávy (nejen) v koronavirových časech, dotáhl do konce a v podobě kakajících undater, tabulek, velké cedule na průčelí, která nemá sobě rovné, jakož i cedulí a ceduliček dalších arch. MgA. Tadeáš Klaban, podporován Janem Rydlem-Nemem, Michaelem Váchou  a Danielem Plaveckým.

Kovář pan Blahoslav Ptáček a truhlář Libor Hypš odvedli výtečnou řemeslnou práci.

Krásné postele a další originální kusy nábytku vyrobili tomíci, jmenovitě Ivo Skoček, Jiří Palát a Jan Kopřiva z valašskomeziříčských Zlatých šípů. Pisatel těchto řádků skromně podotýká, že je tu a tam inspiroval a navedl.

Děkuji i paní Ginzelové (Příchovské) a jejím bratrům, kteří nám dům prodali a podělili se s námi o své vzpomínky.

Musím poděkovat též krumlovskému odboru KČT, který nám v roce 2015 neprodal někdejší ubytovnu stojící o pár desítek metrů dál u silnice proti proudu řeky. Dobře udělal. Náš dnešní dům je lepší, i když ten ob ob vedlejší měl na půdě mumii psa a ubytovna se podle toho mohla jmenovat. 

Děkuji za podporu a trpělivost vedení a ústředí našeho spolku a také Janu Havelkovi a Janu Stráskému, s nimiž jsem v létě 2019 staveniště navštívil. S Janem Stráským jsme si pár metrů odtud dali také poslední společné pivo. Moc rád na to vzpomínám.

Nemohu opomenout Tomka Hurta, se kterým jsem dům kupoval a v listopadu 2020 podnikl vodácké putování. Tehdy jsme z řeky viděli ledňáčka, muflony a kormorány a také to, co nyní uvidí miliony vodáků z celého světa. Totiž jméno našeho spolku vkusně vyvedené na fasádě.

Na vyklízení a později zvelebení základny usilovně a rádi pracovali na mnoha brigádách krásní mladí hadi, tomíci-brigádní opory spolku. Jsou jich desítky a já jim moc děkuji. Podniky s nimi byly skvělé! Přinutili mne vyhodit několik tun věcí z původního vybavení, které bych jinak asi dál skladoval. Mnohé mi doslova rvali z rukou.

Dnes jsem tomu rád. Měli vždy dobrou náladu a nechali v domě krom litrů potu i humor, trochu čoudu z vodnice a hodně hezkých vzpomínek.

Na závěr si nechávám inspirátory ideové.

S Markétou Urfusovou, které jsem kdysi dávno dal jednotku z českého jazyka, jsme vymysleli u vína v tehdy ještě nepřestavěném domě slavné motto, které dráždí i přitahuje. A tak to má být.

Záměna vinitele či předmětníku za názevník čili jmenovník si přeci na našem domě, navíc v jižních Čechách, zaslouží být! Nebo vy jste snad babičkou či prababičkou nebyli nikdy vyzváni, abyste nakrmili králíci?

Překlopené kachničce mne inspirovali Terezka a Kubík Šejtkovi. Pořád jim, drobkům, vrtalo hlavou, zda se ty překlopené kachničky nad jezem (rozuměj, hlavou kolmo dolů - a pěkně dlouho) zase vrátí do nějaké stabilizované polohy. 

Vodáckou knihovničkou Ofélie vzdáváme nenápadný hold klasikovi vodácké a horácké literatury pro starší a pokročilé, totiž Zdeňku Šmídovi. Jeho vodácká bible, Proč bychom se netopili, provázela vodními toulkami mnoho z nás. Autora těchto řádek zrovna uhranutě.

 

A undatry? Ty jsou na Vltavě přeci všude.

 

5. června 2021                                            Tomáš Novotný

Mapa

Tipy na výlet

Hrad Rožmberk pochází z poloviny 13. století a patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. Jedná se o komplex původně dvou rožmberských hradů, tzv. Dolní hrad a Horní hrad, z něhož se zachovala pouze kamenná hláska zvaná Jakobínka, unikátně zrekonstruovaná pomocí repliky středověkého jeřábu. Veřejnosti byla zpřístupněna v roce 2020.

https://www.hrad-rozmberk.cz/cs/vez-jakobinka

Veškeré informace o otevírací době, ceníku, prohlídkových okruzích apod. najdete na https://www.hrad-rozmberk.cz/cs

Cisterciácké opatství Vyšší Brod (cca 10 km od Rožmberka) bylo založeno roku 1259 Vokem z Rožmberka. V současné době zde žije komunita cisterciáků, kteří rozsáhlý komplex budov rekonstruují.

V rámci celoročních prohlídek kláštera si můžete prohlédnout interiéry opatského chrámu, galerii gotického umění, Malý a velký sál Obrazové galerie, Knihovní chodbu a Filozofický a Teologický sál klášterní knihovny. 

V letní sezóně tvoří druhý okruh prohlídka legendární Závišova kříže umístěného v Rožmberské oratoři a horní a dolní patro Gotického sklepení  Závišův kříž patří k nejpřednějším skvostům středověkého zlatnického umění.

V prvním patře Návštěvnického centra opatství si prohlédnete výstavu Šumavou po stopách fotografů, v areálu kláštera se nachází i Poštovní muzeum.

https://www.klastervyssibrod.cz/

Český Krumlov (cca 30 km od Rožmberka)

V jednom z jistě nejkrásnějších měst střední Evropy najdete městskou památkovou rezervaci, která byla v roce 1992 zařazena do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, druhý největší zámek v Čechách, zámecký park, ve kterém je divadlo s otáčivým hledištěm, příjemný plavecký bazén, muzeum, Budějovickou bránu z roku 1598, renesanční radnici a domy, Latrán, Staré město, hospodu Na Louži…

http://www.ckrumlov.info/php/

Klášter Zlatá Koruna (cca 30 km od Rožmberka)

Klášterní komplex byl vybudován na nevysokém ostrohu obtékaném Vltavou. Ohrazený areál zahrnuje klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie se starým konventem, kapli Andělů strážných s novým konventem a u brány bývalý farní kostel sv. Markéty pro obyvatele vesnice.

https://www.klaster-zlatakoruna.cz/cs

Stezka korunami stromů Lipno (cca 12 km od Rožmberka) je první stezkou svého druhu v České republice. 

Stezka je zakončena 40 metrovou devítihrannou vyhlídkovou věží, která je unikátní svým vzhledem, a to nejen díky vzdušné architektonické formě, ale také bezbariérovým přístupem, typem a metodou výstavby. Pokocháte se tak výhledem na Šumavu, lipenské jezero a za pěkného počasí i na Alpy.

https://www.stezkakorunamistromu.cz/

Splouvání Vltavy

https://www.vodackanavigace.cz/vltava?uo=2976&ud=4301&partnerids=;76;&t=;4;5;1;9;10;15;11;2;3;12;6;7;13;14;17;18;

Půjčení lodí v půjčovně Vedle vody  http://www.vedlevody.cz/

přímo v Rožmberku (pro tomíky za zvýhodněnou cenu):

 

Vícedenní zapůjčení   
Kánoe dvoumístná Vydra150Kč/osoba/den  
Rafty Colorado 450 6 osob690Kč/den  
Raft Robfin 7 osob1000Kč/den  
Raft Robfin 9 osob1400Kč/den  
Doprava bez přepravy osob12Kč / za ujetý kilometr   
Doprava s přepravou osob12Kč / za ujetý km + 30Kč za osobu v autě  
    
Veškeré příslušenství (pádla, vesty, barely…) zdarma.  
Při zapůjčení 10ks kánoí neúčtujeme návoz do Vyššího Brodu.  
    
Jednodenní zapůjčení   
Kánoe dvoumístná Vydra250Kč/osoba/den  
Rafty Colorado 450 6 osobdle délky trasy  
 Vyšší Brod-Rožmberk800 Kč10km/3h
 Rožmberk-Branná800 Kč12km/3h
 Rožmberk-Pískárna1 000 Kč18km/4,5h
 Rožmberk-Český Krumlov1 200 Kč27km/8h
 Rožmberk-Zlatá Koruna1 500 Kč35km/10h
Raft Robfin 7 osobVyšší Brod-Rožmberk1 200 Kč10km/3h
 Rožmberk-Branná1 200 Kč12km/3h
 Rožmberk-Pískárna1 400 Kč18km/4,5h
 Rožmberk-Český Krumlov1 600 Kč27km/8h
 Rožmberk-Zlatá Koruna1 900 Kč35km/10h
Raft Robfin 9 osobVyšší Brod-Rožmberk1 400 Kč10km/3h
 Rožmberk-Branná1 400 Kč12km/3h
 Rožmberk-Pískárna1 600 Kč18km/4,5h
 Rožmberk-Český Krumlov1 800 Kč27km/8h
 Rožmberk-Zlatá Koruna2 100 Kč35km/10h
Doprava s přepravou osob30Kč za osobu v autě (km neúčtujeme)  
Doprava bez osob zdarma.   
    
Veškeré příslušenství (pádla, vesty, barely…) zdarma.  
Vrácení zapůjčeného vždy nejdéle do 19:00, jinak se účtuje další den zapůjčení. 
Vždy se účtuje plná obsazenost jak kánoí tak raftů.
    
Při ztrátě, nebo poškození zapůjčených věcí účtujeme poměrný poplatek z pořizovací ceny.
    
Tento ceník je platný pouze pro organizaci TOM a jejich členy.  


 

 

 

 

 

Video průvodce

Naši základnu si také můžete prohlédnout v našem zbrusu novém videochalupáři, který pro vás natáčí ve spolupráci se správci objektů Michal Merhaut - Chroští.